td-jezersko banner

obcinski_grb

Medgeneracijsko društvo Kočna Jezersko

Kontakt:
Nevenka Piskernik
Zg. Jezersko 57, 4206 Zg. Jezersko
Tel. 04-2541-170
GSM: 041-804.436
e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

slika_ustanovnega_obcnega_zbora

Predstavitev društva
V tem prostovoljskem letu, ko je dan poseben poudarek na medsebojno pomoč, je bilo konec avgusta tudi na Jezerskem ustanovljeno Medgeneracijsko društvo Kočna. Naše društvo je neodvisno, prostovoljno in nepridobitno in naši prostovoljci v javnem interesu opravljajo humanitarno delo.

Namen društva je povezovanje vseh generacij in skrb za dobre odnose in solidarnost med  tremi, včasih tudi štirimi generacijami in njihovo povezovanje v smiselno celoto. Posebno pozornost pa daje reševanju in lajšanju socialnih stisk in zdravstvenemu varstvu starejših ljudi. Takih nas je vedno več, leta pač teko.

Prostovoljci, člani društva, že sedaj opravljajo svoje humanitarno delo v Kranju in v Ljubljani, sedaj pa bodo razširili svoje delovanje še v občini Jezersko. Dobrota nima meja in tudi društvo jih nima.

Da povezovanje postane in ostane trdno, potrebuje dobro vsebino. Poleg širjenja socialne mreže, načrtujemo cel kup interesnih dejavnosti. Strokovno bi se temu reklo: prenos znanja in izkušenj starejših na mlajše in prenos energije in idej mlajših na starejše. In tako dobimo čudovito celoto. Če pa nam bo uspelo vnesti v delo še veselje, zadovoljstvo in smeh, bomo dosegli cilj.

Kdo so naši člani
Vsi, ki v srcu dobro mislimo. Vsi, ki jim dobra beseda nekaj pomeni. Ljudje potrebujemo drug drugega, potrebujemo pogovor in skupne dejavnosti, saj smo socialna bitja. Življenje lahko prinese spremembe. Otroci se osamosvojijo in dom je nenadoma prazen, pa se prikrade osamljenost. Lahko izgubimo koga, ki smo ga imeli radi, pa svojo žalost zapiramo med štiri stene. Lahko smo bolni. Tako radi bi se kdaj lepo pogovorili še s kom, pa ne moremo od doma. Vpeti smo v delo v službi, delo doma, radi pa bi malo spremembe. Urica ali dve druženja ali ustvarjanja na teden korenito lahko izboljša življenje. Mladi upokojenci, polni energije, ki bi še veliko radi storili, lahko v društvu uresničujejo svoje interesne dejavnosti.  Pa tudi mladi, ki imajo socialni čut ali voljo do ustvarjanja bodo našli kaj zase. Program si delamo in izvajamo sami. Vse možnosti so odprte.

Vpetost v slovenski prostor
Medgeneracijskih društev je v Sloveniji veliko. Le malo je občin, kjer prostovoljci medgeneracijskih društev ne delujejo. Prostovoljci, ki za svoje delo ne prejemajo plačila, prispevajo k boljšemu socialnemu in zdravstvenemu varstvu v vseh okoljih, kjer delujejo. Njihovo delo podpira Ministrstvo za delo, družino in socialno varnost Republike Slovenije, nevladne organizacije in seveda občine, v katerih delujejo.

Društva delujejo samostojno, lahko pa se povežejo v zvezo. Najpomembnejši sta Zveza medgeneracijski društev za kakovostno starost Slovenije in Zveza društev za socialno gerantologijo Slovenije.

Izobraževanje
V medgeneracijskem društvu Kočna je dan velik poudarek izobraževanju. Že 6 naših članov je končalo izobraževanje za voditelje skupin in 2 za družabništvo. Diplome, ki so jih prejeli,  zagotavljajo uporabnikom, da so za svoje delo ustrezno kvalificirani. Obvezno pa je tudi dodatno izobraževanje, ki se izvaja enkrat na mesec skozi vse leto.

Dve članici iz Jezerskega sta se odločili za usposabljanje za vodenje skupin in z izobraževanjem začneta 22.09.2011.

Organi društva
Člani društva Kočna aktivno delujejo na Jezerskem, v Kranju in v Ljubljani, zato je sestava organov kar pestra. Za obdobje 2011-2015 so bili izvoljeni v
izvršni odbor: predsednica Nevenka Piskernik, podpredsednica Sabina Kranc, tajnik Klemen Jerinc,
člani: Darja Eržen, Miha Kern, Lidija Kovač;
strokovno programski svet: Mija Murovec, Minka Rogelj;
nadzorni odbor: Zvonka Likozar, Maruša Piskernik, Nada Bizjak;
častno razsodišče: Mimi Ogrizek, Francka Kropovšek, Mimi Šmid.

 

koledar dogodkov

banner promo film

banner panorama

tekaske proge jezersko

meteoroloska postaja Jezersko

prospekt_jezersko

 logo ravenska kocna

katalog_info_javnega_znacaja
uporabne_povezave